Velkommen til GLØD

Du er kommet til et sted for inspirasjon, for nye muligheter og spennende løsninger hjemme hos deg. Utgangspunktet er alt du kan gjøre med det nye elektriske materiellet fra ELKO, men satt inn i en større sammenheng. Her finner du nyttige tips og stilige forslag for alle rom i hjemmet ditt. Kos deg!

Lukk.

Stemningsskapende lys til spisestuen

Tema: Spisestue

Det hjelper ikke med fin borddekking uten atmosfærisk belysning. Heldigvis er det enkelt å skape hverdagsmagi med riktig utstyr.

Spisestuen skal fylle mange formål. Det er her du tilbringer kvelden med venner for en hyggelig middag, men det er også her du har hjemmekontor fra eller der barna gjør lekser. Så hva må du egentlig tenke på når du skal velge belysning?

Les også: Slå på den gode stemningen

Første bud: Tenk fleksibilitet

Ved spisebordet er det ekstra viktig at det er godt lys til hverdagsoppgaver, samtidig som du skal kunne sette stemningen med enkle grep. Derfor kan det være lurt å velge dimmere, som lar deg justere belysningen til ulike formål.

Det spiller ingen rolle om du har lampe med pendel eller downlights. Dimmere vil alltid gi deg mer fleksibilitet, og gjøre det enklere å sette stemning. Da mister du ikke effekten når du har stearinlys på bordet, samtidig som du får oversikt når du skal rydde opp.

gjør kjølkkenbelysningen ny elko glød

Dimmere passer godt både til spisebordet på kjøkkenet og spisestuen. Foto: ELKO.

Bruker du LED-pærer?

Halogenpærer, glødepærer og LED-pærer. Det er lett å gå seg vill når du skal velge pære til lyskilden, enten det er snakk om taklamper med pendel, dimmer eller bordlampe. De aller fleste er nok likevel best tjent med å bytte til LED.

LED-belysning er nemlig ekstra strømeffektive, og pærene har svært lang levetid. Hvis valget står mellom LED og tradisjonelle glødepærer, er svaret enda enklere. Glødepærer bruker over 80 prosent av energien på å avgi varme, som gjør de mindre strømeffektive.

Har du LED-pærer, kan du imidlertid spare hele 90 prosent av strømmen som går til belysning. Alternativet er sparepærer, som har 10 000 timers levetid. LED har imidlertid en lengre varighet – hele 50 000 timer – og et lavere energiforbruk.

Les også: Bruker du riktig pære? 

Riktig høyde på taklampen

Lamper med pendel er både fint og praktisk til spisestuen. Husk imidlertid at plassering – og ikke minst pendelhøyde fra bordplaten – er viktig for å få ønsket resultat.

Det anbefales å velge en pendelhøyde på 55-70 centimeter fra bordplaten. Da kan du fint ha øyekontakt uten å bli blendet mens du snakker med gjestene. Hvor du lander mellom dette spekteret avhenger selvsagt av lampens utforming og hvordan lyskilden er avskjermet.

Det aller viktigste er altså å unngå blending. Det vil si at alle lyskilder som kan blende de som sitter rundt spisebordet, burde monteres under øyehøyde eller være avblendet med skjerm i retningen du vanligvis ser mot.

 

Finn din ELKO Boligpartner-elektriker

Velg ditt fylke i listen under for å finne din lokale elektriker: